Joe Mantegna - Životopis

4. června 2009 v 21:04 | Adélka a Verča |  Joe Mantegna
Povolání: Herec

Věk: 61

Datum narození: 13.11.1947

Místo narození: Chicago, Illinois, USA

Znamení: Štír

Životopis:

Herectví studoval 1967-69 v chicagské Goodman School of Drama a hned poté nastoupil angažmá do místního Organic Theatre, kde se představil mj. jako vůdce party hippies Berger v rockovém muzikálu Vlasy a jako Jidáš v rockovém muzikálu Godspell. Během svého působení v Goodman Theatre začal spolupracovat s dramatikem Davidem Mametem, v jehož hře Konkurenti, poctěné Pulitzerovou cenou, vytvořil postavu Richarda Lomy, zdatného agenta realitní kanceláře; za její ztvárnění v broadwayské inscenaci tohoto dramatu obdržel cenu Tony 1983.

Mezitím 1978 debutoval na Broadwayi ve hře Pracující a autorsky se podílel na hrách Leonardo a Bleacher Bums, která mu vynesla cenu Josepha Jeffersona 1979 a za její TV dramatizaci, v níž vytvořil hlavní roli oddaného fanouška chicagského baseballového mužstva, získal cenu Emmy 1980. Ve filmu se prosadil zejm. díky autorským snímkům dramatika a režiséra Davida Mameta, v nichž ztělesnil hrdiny nejrůznějších typů a charakterů. Zaujal úlohou elegantního podvodníka a profesionálního hazardního hráče Mikea, jehož prostřednictvím je vtažena úspěšná psychiatrička (Lindsay Crouseová) do světa hazardních hráčů, v hitchcockovsky laděném psychothrilleru Dům her.

Mezinárodní uznání a cenu na MFF v Benátkách 1988 mu zajistila role sicilského čističe bot Jerryho, jemuž nabídne mafie, aby za tučný honorář nahradil na lavici obžalovaných skutečného vraha, v komedii S mafií v patách. Odlišnými rysy se vyznačuje policejní inspektor židovského původu Bobby Gold, který se snaží během vyšetřování vražd svých dvou kolegů a staré Židovky nalézt svou identitu a loajálnost ke svému náboženství, v inteligentním thrilleru Vražda.

Filmografie:

Jako herec
2008 -Hank and Mike role:: pan Pan
2008 -Childless role:: Richard
2008 -Justice League: The New Frontier role:: Crooner
2008 -Lonely Street
2008 -Making Witless: The Cast on the Cast
2008 -Červený pás (Redbelt) role:: Jerry Weiss
2008 -The Assistants
2008 -The House That Jack Built role:: Jack Jr.
2008 -The Last Hit Man role:: Harry Tremayne
2008 -Untitled David Lee Miller Project role:: Indian Psychiatrist
2008 -West of Brooklyn role:: Gaetano D'Amico
2008 -Neplodná obrana (Witless Protection) role:: Dr. Rondog 'Doc' Savage
2007 -Cougar Club role:: pan Stack
2007 -Elvis and Anabelle role:: Charlie
2007 -Episode #1.1
2007 -Hour 3
2007 -Hour 4
2007 -Hour 5
2007 -Naked Fear role:: Tom Benike
2007 -Simpsonovi ve filmu (Simpsons Movie, The) role:: Fat Tony
2007 -The Starter Wife role:: Lou Manahan
2006 -Club Soda role:: Mike
2006 -Let Go role:: Jack Rossati
2005 -Myšlenky zločince (Criminal Minds) role:: David Rossi
2005 -Myšlenky zočince (Criminal Minds) role:: David Rossi
2005 -Portrét šílenství (Edmond) role:: Man in Bar
2005 -Mladej a ja (Kid & I, The) role:: Davis Roman
2005 -Nine Lives role:: Richard
2004 -A Very Married Christmas role:: Frank Griffin
2004 -First Flight role:: Robert Sloan
2004 -Pontormo role:: Pontormo
2004 -Stateside role:: Gil Deloach
2003 -Joan z Arkádie (TV seriál) (Joan of Arcadia) role:: Will Girardi
2003 -Uncle Nino role:: Robert Micelli
2002 -"First Monday" role:: Justice Joseph Novelli
2002 -And Thou Shalt Honor role:: Host/vypravěč
2002 -Byl jsem mladým Faustem (I Was a Teenage Faust) role:: sám sebe
2002 -Kim Possible role:: Jimmy Blamhammer
2002 -Mother Ghost role:: Jerry
2002 -Ženy proti mužům (Women vs. Men) role:: Michael
2001 -Laguna role:: Nicola Pianon
2001 -Off Key role:: Ricardo Palacios
2001 -Labutí trumpetka (The Trumpet of the Swan) role:: Monty
2001 -Turbulence 3: Heavy Metal role:: Frank Garner
2001 -Walking Shadow role:: Spenser
2000 -Cena mlčení (Fall) role:: Agent Jim Danaher
2000 -Lakeboat role:: Guy at Gate
2000 -More Dogs Than Bones role:: De Salvo
2000 -The Last Producer
2000 -Thin Air role:: Spenser
1999 -Nespoutaná volnost (Liberty Heights) role:: Nate Kurtzman
1999 -My Little Assassin role:: Fidel Castro
1999 -Spenser: Small Vices role:: Spenser
1999 -The Runner role:: Rocco
1998 -Maximální turbulence (Airspeed) role:: Raymond Stone
1998 -Body and Soul role:: Alex Dumas
1998 -Celebrity role:: Tony Gardella
1998 -Error in Judgment role:: Eric
1998 -Hoods role:: Angelo 'Ange' Martinelli
1998 -Jerry and Tom role:: Tom
1998 -Last Don II, The role:: Pippi De Lena
1998 -The Great Empire: Rome role:: vypravěč
1998 -The Rat Pack role:: Dean Martin
1998 -The Wonderful Ice Cream Suit role:: Gomez
1997 -A Call to Remember role:: David Tobias
1997 -Face Down role:: Bob Signorelli
1997 -For Hire role:: Alan Webber
1997 -Merry Christmas, George Bailey role:: Joseph/Nick
1997 -The Last Don
1996 -Albino Alligator role:: A.T.F. Agent G.D. Browning
1996 -Oko za oko (Eye for an Eye) role:: Det. seržant Denillo
1996 -Persons Unknown role:: Jim Holland
1996 -Thinner role:: Richie Ginelli
1996 -Underworld role:: Frank Gavilan/Frank Cassady/Richard Essex
1996 -Intimní detaily (Up Close & Personal) role:: Bucky Terranova
1995 -Above Suspicion role:: Alan Rhinehart
1995 -Captain Nuke and the Bomber Boys role:: Joey Franelli
1995 -Favorite Deadly Sins role:: Frank Musso
1995 -For Better or Worse role:: Stone
1995 -Forget Paris role:: Andy
1994 -Airheads role:: Ian
1994 -Trable prcka Binka (Baby's Day Out) role:: Eddie
1994 -Duckman: Private Dick/Family Man role:: Rube Richter
1994 -State of Emergency role:: Dr. John Novelli
1993 -"Frasier" role:: Derek Mann
1993 -Tělo jako důkaz (Body of Evidence) role:: Robert Garrett
1993 -Family Prayers role:: Martin Jacobs
1993 -Nevinné tahy (Searching for Bobby Fischer) role:: Fred Waitzkin
1993 -The Quiet Room role:: Carl Streeter
1992 -The Comrades of Summer role:: Sparky Smith
1992 -The Godfather Trilogy: 1901-1980 role:: Joey Zasa
1992 -The Water Engine role:: Lawrence Oberman
1991 -Bugsy role:: George Raft
1991 -Homicide role:: Bobby Gold
1991 -Queens Logic role:: Al
1990 -Alice role:: Joe
1990 -Kmotr III. (Godfather: Part III, The) role:: Joey Zasa
1990 -The Godfather Family: A Look Inside
1989 -Simpsonovi (Simpsons, The) role:: Fat Tony
1989 -Wait Until Spring, Bandini role:: Bandini
1988 -Things Change role:: Jerry
1987 -Critical Condition role:: Arthur Chambers
1987 -House of Games role:: Mike
1987 -Podezřelý (Suspect) role:: Charlie Stella
1987 -Weeds role:: Carmine
1986 -Dům za všechny peníze (Money Pit, The) role:: Art Shirk
1986 -Off Beat role:: Pete Peterson
1986 -Tři amigos (Three Amigos!) role:: Harry Flugleman
1985 -Compromising Positions role:: Bruce Fleckstein
1985 -The Twilight Zone role:: Harry Dobbs
1984 -Comedy Zone
1984 -The Outlaws role:: Yuri
1983 -Second Thoughts role:: Orderly
1981 -Episode #4.10
1981 -Episode #4.13
1981 -Episode #4.14
1981 -Episode #4.15
1981 -Episode #4.16
1981 -Of Mace and Men role:: Mugger
1981 -Road to Monte Carlo role:: The Sheik
1981 -Simon & Simon role:: Henry
1981 -The Greatest American Hero role:: Juan, Clerk at FAA
1980 -Bosom Buddies role:: The Sheik
1980 -It's a Living role:: Mugger
1980 -Xanadu role::
1979 -Archie Bunker's Place role:: Joe Garver
1979 -Bleacher Bums
1979 -Elvis role:: Joe Esposito
1979 -To Be Announced
1978 -A Steady Rain
1978 -Towing role:: Chris
1977 -Medusa Challenger role:: Joe
1977 -Soap role:: Juan One
1975 -"Saturday Night Live" role:: Bill Swerski / ...

Jako režisér
2000 -Lakeboat

Jako producent
2001 -Walking Shadow
2000 -Lakeboat
1998 -Hoods
1998 -Jerry and Tom
1984 -Corduroy

Jako skladatel
1998 -The Rat Pack

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Kdo se ti líbí v seriálu nejvíce z kluků?

Thomas Gibson
Joe Mantegna
Shemar Moore
Matthew Gray Gubler

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama